torsdag 1. mars 2012

KS Landsting 2012 - Enebakkordfører på Oslotur

Landstinget er KS’ øverste myndighet. Det avholdes hvert fjerde år, etter lokalvalgene. Her møter representanter fra KS sine medlemmer.KS forhandler på vegne av kommunene i lønnsoppgjør, stiller en felles front inn mot Storting og regjering. KS er politisk styrt, men upolitiske i sitt arbeid.
Søndag 12. og mandag 13. februar skulle jeg til Oslo for å delta på kommunedagene. I siste liten ble jeg også innkalt som vara til KS Landsting. Det betydde at konferansen varte til tirsdag for min del.
Landstiget skal i år: Velge ny leder og ledelse. Halvard Skar (Ap) skal gå av, han har sittet i 20 år. Tinget velger leder hvert 4. år, og i år er det derfor ekstra spennende å få være med. Det er tett mellom blokkene på borgerlig og sosialistisk side. Vi på borgeligside har store forhåpninger til å få en dyktig leder fra Høyre.
Kort om innholdet på dag 1:
Konferansen er på Plaza. Forfatteren Edvard Hoem innledet Tinget med en tekst om Formannskapslovene, de er 175 år i år, og har vært den viktigste loven for lokaldemokratiet vårt. Kulturelt innslag med dyktige kulturskoleelever. Så ønsket byrådsleder i Oslo Stian Berger Røsland (H) velkommen til Oslo. Innlegget hans var spekket med litt humor og en kort historikk over Osloby. Selv om han er i pappapermisjon, mente han selv at de som kjenner ham godt visste at han alltid er glad for å få en unnskyldning til å ta på seg dressen.

Så var det kommunalministerens tur. Liv Signe Navarsete (Sp) snakket om viktigheten av at alle skal ha mulighet til å velge selv hvordan tjenestene man trenger utføres. Kremt - ja, det er jo god Høyrepolitikk! Så da er det vel på tide med et skifte i 2013 som gjør det mulig å gjennomføre.
Avtroppende KS-leder Halfdan Skar holder et innlegg til Tinget: Demokrati og lokaltselvstyre er hovedtema. Kommunalt selvstyre stod sterkt for 175 år siden. Tankekors at det ikke er tatt inn i Grunnloven. Vi må ha et sterkere lokaldemokrati, ikke et svakere. Alle partier har programfestet dette, men i virkeligheten holder det ikke. Praktisk politikk viser at staten tar mer og mer styringen over kommunene. 2008 ingen miljø og klimaplaner, i dag har vi over 400 kommuner med slike planer. Det er kommunene som får ting til å skje. Utdanningssektoren bygges opp av mange dyktige folk ute i kommunene. Samhandling skjer overalt i kommunenorge. Kommunene må finne sammen for å møte nye krav.

Finansieringsmodellene må ses på, der jobber KS aktivt inn mot Stortinget. Helsesektoren har utfordringer med økende antall eldre og minkende antall hender. Da må vi møte dette også med ny teknologi. Trygghetsalarm har vi hatt lenge, men det finnes mange nye og spennende prosjekter som kan hjelpe de som trenger det til å ha trygghet i hverdagen.

Lederkandidat til KS - Gunn Marit Helgesen (H) taler om frustrasjon fra kommunenes side, over overprøving, undergraving, kontroll og tilsyn. Påleggene er så mange at kreativiteten og lokalutviklingen kommer i bakleksa. Stat og kommune skal samarbeide, men komunene må få være likeverdige. Dialog ved innføring av nye statlige pålegg og reformer. Andre bremser for kommunene er fylkesmannen, statensvegvesen og departementene. De overstyrer i stor grad mange av de lokalevedtakene. Dette undergraver det lokaleselvstyret og gjør at innbyggerne våre mister troen på at det er forskjell på partiene se skal stemme på.

De andre debattantene snakker om demokrati og lokaltselvstyre, Ap snakker om flom, stormer og klimaendringer - viktig tema, men betyr det at de ikke vil snakke om statens "klo" over kommunene. Høyres Jonni Helge Solsvik roser Mats Sandemann, samt snakker om at KS må være kompetente til å møte fremtiden. KS skal ikke være partipolitisk, selv om det er politikere som sitter der. KS må ha hovedfokus at kommunen skal ha makt i eget hus.

Dette var kort om dag 1.

Ingen kommentarer: