fredag 2. mars 2012

Dag 2. og 3. Kommunedagene og KS Landsting 2012








Dette er korte stikkord fra innleggene. Derfor er det hoppende og lite helhetlig. Allikevel mener jeg at det er tanker her som er viktige å få frem for flere enn de som deltok på konferansen.

I går var det en hyggelig kveld på Rockefeller og i dag er jeg klar for en spennende dag 2 på kommunedagen til KS.

Tidligere biskop Gunnar Stålset innledet dagen - denne mannen savner jeg i mediene. Han gir oss alltid noe å tenke på og er treffende i sine betraktninger.
Litt om hva han snakket om: Å være medmenneske er det alt handler om. Stillingsannonser er det viktigste jeg leser i avisen sier Stålset. Der ser man hva vi trenger i samfunnet og arbeidsliveet. Medmenneskelige annonser er det mer av nå enn tidligere. Store bedrifter viser vei. Arbeidsgiver har et stort ansvar.
Levinas; ansikt til ansikt er nærhetsetikkens grunntanke. Å møte hverandre som objekt eller subjekt. Det eller du?
Vårt ansvar at vi husker at alt handler om mennesker. Alle trenger å bli sett og anerkjent. Vi må ikke bli for redde for å gjøre feil, da blir vi handlingslammet.
Å bygge broer må til. Politisk engasjement har fått ny klang. Unge ønsker å bry seg, i større grad. Menneskesyn og samfunnssyn f.eks. Albert Schweitzer; Gi ikke opp, all kraft mot godhet for alle.
Dagen skal videre handle om:
Hvordan ser det ut i kommunenorge i 2037?
Vi skal ikke beskrive det vi mener eller tror. Men blåse opp signaler fra i dag. Til debatt: Hvordan forme framtidas velferdskommune? Vi tenker ofte at mer kvalitet = flere mennesker. Det betyr at 2 av 5 jenter skal velge omsorgsyrker i fremtiden (gutta henger fremdeles etter). Glem det, vi må gjøre noe helt annet.
Ikke hoppe som Wirkola, men å hoppe lenger enn Wirkola er vanlig å tenke. Nei, vi må gjøre som Boklöv - han gjorde noe helt annet (han kopierte ikke). Om vi hopper som Wirkola gir det en vanvittig økning i omsorgssektoren.


Hva er kreativitet? Hest - Motor - Ford Hva ser vi? Er det riktig bruk av resurser med mating av personell i uniform? Diagnose: Skandale sier vi. Mer penger, mer plasser og mer personell. Hvordan kan vi tenke nytt om omsorg?

Kåre Hagen - Røde Kors: Den beste medisin for et menneske er et annet menneske. I dag brukes medisiner.
Hva med aktivitetsdossetten?
Spør de ansatte i helsesektoren; Hva kan dere? Ikke profesjon, men tidligere yrker, interesser, bekjente, sang, dyr, snekker?
Hvordan kan vi aktivisere den sosiale kapitalen i det lokale. Pårørende har ofte vilje, men kommunen bruker det ikke. Frivilligheten må slippe til.

Et sykehjem er en bygning, men tenk på banken, posten, osv. I dag er det en tjeneste som er helt annerledes. Savner vi bankkøen? Er vi glade for post i butikk som holder åpent til kl. 21.00? Samme kan tenkes om sykehjem?
Uføre:
NAV gir kommunen en rolle, kommunene er ikke flinke nok til å uttnytte denne rollen. Restarbeidsevne kan brukes til tjenester. Transport av de som f.eks. vil se lamming om våren. Hva vil innvandrerkvinner fra Somalia? Lære norsk og bli helsefagarbeidere.
Forebygging:
Sosialt entreprenørskap må utvikles for å møte fremtiden. Vi har kontroller for alt, men det er hjemmeulykker som er størst. Der er det ingen kontroll. Fall, faller på Stein.... Nye gulv som tåler fall ( egg 60 cm) er under utvikling.

Utvikling av kommunen og tilrekking av arbeidskraft:
Treffer omdømmebyggingen? Bilder av kommunen på nettsider og lokalreklame - sjekk din kommune. Det som er viktig for nye innbyggere er skoler, sosialt samspill, fritid, barnehager og servicetilbud når de trenger det.
Hva fronter kommunen? Kommunen mener ofte at gårder, kuer, sauer osv. er viktig. Internasjonale mennesker, velger ikke Norge på grunn av sauer. Ikke norske innbyggere heller.

Hva trenger vi? Helsefagarbeiderfag for nye innvandrere. Praksisplasser og lærlingeplasser i egen kommune. Doktorgradsarbeid i kommunen.
Medarbeidere må få blomstre. La medarbeidere utnytte sine ekstrakunnskaper. Uføre kan hjelpe til med å bære ved. Motforestillinger og juridiske forhold stopper initiativ.
Er rådmann og ledere i kommunen gode nok til å tenke innovasjon? Eks.: Stokkøya, har bygget moderne boliger, fått fransk baker osv.

Dag 3 KS Landsting - I dag skal det velges ny leder i KS
Starten på dagen ble innledet av Statsminister Jens Stoltenberg
Han snakket om at det er en evig avveiing mellom sentralmakt og lokalmalt. Det er enkelt og komplisert. Kommunene sørger for å levere betillingene. F.eks. full barnehagedekkning.
Vi har mange nye arbeidstakere i pleie og omsorg. Tall fra Pisa - det går fremover. Det betyr at skoleeierne gjør jobben sin. Sysselsettningen øker, et har gått godt i landet siden 2005. Nå kuttes det i offentlige tjenester, lånegjelda har gått oppover. Det kalles krise i Norge når alt går oppover. Noen viser til Sverige. Offentlig Sysselsettningen går ned i Sverige. Norge har høyere vekst og vesentlig lavere arbeidsløshet. Skolestrukturen må endres i Norge, det er nødvendig.
Stoltenberg var også opptatt av beredskap. Vestlandet, stormene i høst og vinter. Kommunepolitikere gjorde en kjempejobb i krisen. Klare svakheter i beredskapen. Avhengige av mobil og strøm, derfor sårbare når nettet faller ut. Reserveløsninger må på plass. 2011 minnet oss på svakhetene. Kommunen har ansvar for beredskapen. Vi må sørge for å ha planer, satellitt-telefoner, nødaggregater osv. Sjekk ut om alt er på plass.

Jeg må vel si at Statsministeren og oss på borgelig side har et litt ulikt syn på en del av disse punktene.

Valg av ny leder i KS
Valgkomiteen har gjort en kjempejobb. Det er gledelig å få være med på at Gunn-Marit Helgesen (H) enstemmig valgt til ny leder i KS. En fantastisk avsluttning på tre dager i regi av KS. KS står foran mange og viktige oppgaver. Viktige uttalelser ble vedtatt. "Kommunegrensene kan endrast med gode lokale prosessar", "Fornya kraft til lokal regional utvikling", "velferdsutviklinger for framtiden" og "Kommunen som attraktiv arbeidsgiver og rekruttering av fremtidens arbeidstakere". Vil du lese mer?  Hjemmeside KS

Ingen kommentarer: