søndag 13. mars 2011

Høyre vil ha et samfunn som gir muligheter for alle, og frihet til å velge


Referat og kommentarer til deler av årsmøtet til Akershus Høyre. Vi var tre delegater fra Enebakk Høyre på årsmøtet.

Høyres leder Erna Solberg ble møtt med lang og varm applaus da hun gikk på talerstolen.
Erna innledet med: Hvorfor går det bra for Høyre nå? Høyre har stått på og jobbet for egne saker: ”velferd for alle” og ”troen på at enkelt mennesket kan ta gode valg på egne vegne” og ”prioritere å snakke om Høyres egne saker”. Vi skal ikke bry oss om venstresiden som forsøker å skape et skremselbilde av Høyres politikk. Innbyggere i Høyrekommuner er fornøyde og de opplever ikke den skremselhverdagen de truer med. Høyrepolitikere kan man stole på. De leverer!
En blid og stålende Erna fremmet våre fire hovedsaker i valgkampen 2011.
Kvalitet i skolen – fordi det er det viktigste instrumentet i samfunnsutviklingen. Fremdeles er det en jobb å gjøre både for de skoleflinke og for de som sliter med skolefagene. Grunnleggende kunnskap som å lese, skrive og regne er jobb nummer 1, men vi må heller ikke glemme å løfte de som gjør det bra. Mange dyktige og velutdannede lærere er på vei inn i pensjonsalderen og så mange som 40 % av lærerne underviser i fag de ikke er utdannet i. For å øke kvaliteten må det settes inn ressurser i utdanningsinstitusjonene og man er avhengig av at mange dyktige mennesker ønsker å ta lærerutdanning.
Kvalitet i omsorgen – fordi både dagens og fremtidens brukere bør ha krav på å bli behandlet som enkeltpersoner og verdifulle mennesker. Det skal jobbes for å rekruttere mennesker innenfor helse og sosialsektoren, samt at det skal fokuseres på utdanning og etterutdanning for personer som arbeider innenfor helsevesenet. Det er mange ufaglærte innen for helse og omsorg, men det betyr ikke at de trenger å forbli utfaglærte. Å ivareta helsearbeidere og gi dem muligheter for utvikling er viktig. At velferden også skal omfatte valgfrihet er en viktig Høyresak. Erna kom med mange gode eksempler på aktiviteter og tilrettelegginger; ”SPA” i stedet for kalde hvite bad med bleier på hylla. Sanserom ute og inne. Eks. fra Vestlandet: Sand, måkeskrik og saltvannslukt. Sang, bevegelse og aktiviteter tilpasset funksjonsnivå. 
Hos oss i Enebakk har det vært jobbet med en sansehage på Kopås, den skal ferdigstilles i år. Det viktigste er å se menneskene og da må vi ha ressurser til drift og ikke bare til bygg. De rødgrønne snakker for det meste om bygg, vi skal snakke om menneskene.
Trygge lokalsamfunn – alle instanser i kommunen må jobbe i samme retning. SLT arbeidet er viktig for tidlig innstats og i samarbeid med hjem, skole, politi og frivillige gjør de en kjempejobb. Det må komme tydelig frem at vi bryr oss! I Enebakk har vi vist dette gjennom å styrke SLT i inneværende budsjettår. Høyre er ikke fornøyde med de rødgrønnes kutt i politidistriktene. Færre stillinger er resultatet av at hele IKT satsningen 2 milliarder skal gjennomføres via politiets budsjetter. 
God infrastruktur og veier - er også viktig for trygge lokalsamfunn. Norge stagnerer både når det gjelder kollektivsatsning og sikre veier. Midtledere har vist seg å være en av de beste tiltak man kan gjennomføre for å unngå møteulykker, som i mange tilfeller ender i dødsulykker og store skader.
Erna sa at Høyre har respekt fra velgerne og at vi nå skal brette opp armene, ta de viktige debattene og femme vår egen politikk. Vi har stor spennvidde i partiet og vi skal ha stor takhøyde og ta godt vare på alle nye medlemmer. Vi skal skape engasjement lokalt og vise at vi står for verdier hvor mangfold og valgfrihet står i sentrum. Kommunene skal ha mer makt og eiendomsretten må styrkes. I dag overstyrer embetsverket kommunene i for stor grad.
Erna fikk blomst, applaus og takk for jobben hun gjør som leder, så ble årsmøtet satt.
Årsmøtet er gjennomført og et godt fylkestingsprogram ble vedtatt. Vår dyktige fylkesordfører Nils Aage Jegstad var klar i sin tale om at programmet skal være spisset og vi skal gjennomføre! Fylket står ovenfor store utfordringer innenfor infrastruktur og utdanning. Da er det viktig at det ikke loves gull og grønne skoger, men at man er tydelig på hva som skal prioriteres. Noen delegater ønsket å fremme ”sine” veier, men Nils Aage var klar på at fylkesveier ikke skulle nevnes spesielt, fordi da vil alle andre ha inn sine veier også – med andre ord, det vil ikke gi noen spissing. Det er like krise overalt. Han var klar på at E18 og Rv22 skulle ferdigstilles og arbeidet med Oslopakke 3 fortsetter som tidligere. Her har staten et stort ansvar sammen med Oslo og Fylket. Transportplanen som kommer skal ivareta mange av de utfordringene vi vet kommunene har i sine områder.

Programkomiteen har etter min mening gjort en flott jobb, spesielt utdanning og kompetanse delen er god. Jeg tar kun for meg noen enkeltpunkter i programmet. Vei og videregåendeskole er de punktene som er viktigst for oss som kommune.  
Videregående opplæring er et av fylkets viktigste oppgaver. Når det står ”God skolegang er en nøkkelfaktor for å lykkes i arbeidslivet og for den enkeltes selvfølelse” viser Høyre at de ikke bare er opptatt av ”realfag og næringsliv”, men at de unge skal bli kompetente i eget liv.
Valgmuligheter
Høyre mener at skolen skal gi reelle valgmuligheter og ønsker at skolene selv skal kunne utvikle egne profiler basert på fagtilbud og læringsarbeid. De ønsker å åpne for mulighet til å kunne søke utdanning i andre fylker uten å miste plassen i eget fylke. Høyre vil også søke Utdanningsdepartementet om å få være et forsøksfylke for valgfritt skriftlig sidemål.
Innenfor kvalitet og kompetanse ønsker Høyre fremdeles at det skal satses å etterutdanning for lærere og gode lederutdanninger for skoleledere. Det skal arbeides for at lærere på yrkesfag kan utplasseres i bedrift for kortere perioder og det skal være en god veiledning for nyutdannede lærere. Lærerens rolle som leder skal styrkes.
Frafall i skolen er en utfordring. Høyre har innsett at spesielt yrkesfagene er for teoritunge og det skal arbeides for at flere får tilbud og mulighet til å ta ”full opplæring i bedrift”. Rådgivning både i grunnskolen og på videregående må styrkes. Ordningen med helsesøster og miljøarbeidere på skolene skal videreføres. Jeg arbeider selv som rådgiver i ungdomsskolen og ser hvor få ressurser vi har til dette viktige arbeidet. Det er mange store ord om satsning på veiledning, men da må vi få nok timer til å gjennomføre samtaler med elevene.
En digresjon fra min side er at kunnskapsminister Kristin Halvorsen stadig omtaler de som ikke klarer å fullføre videregående skole som fremtidens tapere. De er en utgiftspost for samfunnet. Selvfølgelig vet vi at fagbrev og fullført utdanning er viktig for å lykkes i arbeidslivet. Men jeg mener at mange av de elevene som sliter i dagens skolesystem, ikke skal få høre at de er tapere og frafallselever. Mange av disse elevene har store ressurser og vår utfordring blir å legge forholdene til rette slik at de får vist hva de er gode for. Å bli fratatt selvbildet og selvtillitt gjennom stadige nederlag skaper i hvert fall ikke vinnere. For mange kan det kanskje være lurt å jobbe noen år før de er klare og motiverte for å ta utdanning, da er det viktig at dørene er åpne – uansett alder.
Et av Høyres punkter i fylkestingsprogram er at de skal: ”arbeide aktivt for å markedsføre mulighetene for å starte i videregående opplæring i voksen alder eller ta opp igjen tidligere avbrutt opplæring gjennom voksenopplæringen eller ulike nettundervisning.”. Det er et godt tiltak.
Miljø og klima, kultur, folkehelse og næring var andre viktige punkter som er med i Akershus Høyres fylkestingsprogram. Akershus Høyre - Fylkestingsprogram

Jan Tore Sanner gikk på talerstolen mot slutten av dag 2. Han varslet om at vi kan vente oss fortsatt svartmaling fra våre motstandere. Adecco saken er en god sak for Høyre, drift av sykehjem skal være lovlig, gi god omsorg og man skal ivareta ansatte. Her er det tatt tak i både i Oslo og i Oppegård. Adecco er sagt opp!
Min mening er at debatten i ettertid har vist at deler av arbeidsmiljøloven kanskje bør opp til ny vurdering, selv det offentlige bryter arbeidsmiljøloven fordi den ikke lenger er tilpasset dagens samfunn. 
Jan Tore viste til at det viktigste for Høyre er ikke om noe er drevet privat eller offentlig, men at kvalitet, god omsorg og ivaretakelse av ansatte må være førsteprioritet. Kommunene kjøper private tjenester for milliarder hvert år, alle firmaer tjener penger på disse tjenestene. Da må kommunens oppgaver være å utarbeide gode avtaler, anbudsdokumenter og siden følge opp at avtalene blir overholdt. 

Jan Tore trakk også frem viktigheten av alt frivillig arbeid som blir gjort i kommunene. Frivillig arbeid gir både den som gir og den som mottar økt livskvalitet. Jeg opplever at i Enebakk er dette arbeidet en viktig pilar i lokalsamfunnet. Vi er heldige som har så mange som gir av egen tid til mange som trenger det og setter pris på det.
Avslutningsvis sa Jan Tore at vi skal sette i gang en superinnspurt og sammen gjøre et topp valg til høsten. Nils Aage skal gjenvelges som fylkesordfører og vi skal gjennomføre!

For meg var det to inspirerende dager. Å treffe partikollegaer, diskutere saker og hilse på mange nye Høyrefolk har vært fint å ta med seg inn i arbeidet vi har å gjøre mot høsten 2011.

Ingen kommentarer: