onsdag 4. januar 2012

Ordfører Tonje Anderson Olsens budsjett-tale til Enebakk kommunestyre 19.12.2011

Kjære kommunestyre!

Vi kommer alltid til å huske 2011 som et spesielt og annerledes år. Hendelsene 22. juli satte hele nasjonen på prøve. I Enebakk var det ingen personer som ble direkte rammet, men vi føler oss alle rammet allikevel. Befolkningen i Norge vise et mot og et samlet engasjement på tvers av politikk, religion og tilhørighet i etterkant av hendelsene. Denne følelsen må vi bevare i hjertene våre etter hvert som hendelsene kommer på avstand.

Vårt politiske engasjement har ulike innfallsvinkler, men felles er nok ønsket om å være med på å påvirke utviklingen. Jobben vår som politikere er i hovedsak at vi skal forvalte og fordele goder og byrder ut i fra en gitt økonomisk ramme. Målet er å skape et tryggest mulig lokalsamfunn, hvor vi overholder lovpålagte oppgaver fra staten.

Det sier seg selv at dette er en krevende øvelse. Budsjettet skal være realistisk og helst med et ekstra handlingsrom på 3-5 % overskudd på totalrammen.


Rådmannen, hennes stab og tillitsvalgte har jobbet lenge med årets budsjett. Når rådmannen ikke har klart å finne muligheter for å legge frem et budsjett med anbefalt overskudd, gir det oss politikere et ekstra ansvar i forhold til å skape et handlingsrom. Det er usikre økonomiske tider i verden og Europa, i mange land nær oss - kuttes det drastisk i velferdsordninger.
Da jeg overtok ordførervervet 1. november var det med forvissing om at vi leverer mange gode tjenester til våre innbyggere. Jeg er glad for at rådmannen så langt det er mulig har skjermet de som har størst behov for kommunale tjenester.
Vi skal ha god eldre omsorg i Enebakk. Man skal få hjelp når behovene oppstår og man skal bli møtt med omsorg og verdighet av en serviceinnstilt medarbeider i kommunen. Det tror jeg de aller fleste opplever.

Enebakk er en Follokommune, det betyr at vi samarbeider med Follokommunene om en del oppgaver. Vi står ovenfor mange utfordringer og da er det viktig å stå sammen når oppgavene skal løses. Mye av dette arbeidet handler om arealplanlegging, veiutvikling og renovasjon. Det viktigste arbeidet nå er innføringen av Samhandlingsreformen. Follokommunene fikk nettopp utdelt en pris fra Helsedirektoratet, for god planlegging og forberedelse til oppstarten av reformen.
For å møte fremtiden må endring og utvikling være en naturlig del av kommunedriften. Et godt eksempel på dette er opprettelsen av Familienshus. Takk til rådmannen og hennes stab for en god planleggingsprosess i forkant av vårt vedtak i høst. Det blir spennende å følge utviklingen videre.

I forrige periode fikk vi vedtatt vår egen klima- og energiplan. Rådmannen har etter dette lagt inn klima og miljø som et eget punkt i alle saker som legges frem for behandling til oss politikere. Miljøvernrådgiveren i kommunen er utdannet til å kunne miljøsertifisere kommunale og private bedrifter – og flere har benyttet seg av muligheten og flere bør melde sin interesse.
Rådmannen og hennes stab har også satt i gang energisparende tiltak i flere av kommunens bygg. Å fokusere på energibruken sparer kommunen for utgifter, men er også en viktig del av målene som går hele veien fra Kyotoavtalen og ned til hver enkelt innbygger. Vi må alle ta et ansvar for forbruket vårt.

Innenfor barnehage, skole, oppvekst og kultur skal vi levere effektive tjenester med god kvalitet. For å få til det må vi fortsatt ha fokus på målene. Ungdomsklubbene er godt besøkt, de har mange positive tiltak og turer som er populære. Eksamensresultatene til ungdomskolene viser at barna våre møter kvalitet i opplæringen hele veien fra barnehage, barneskole og ut av ungdomskolen. Det er mange viktige voksne i kommunen som sammen med hjemmene støtter og hjelper våre unge frem i livet.
Det er ikke alle som trives like godt med standard skole og ordinær undervisning. I Enebakk har det derfor vært full enighet mellom alle partiene om at SLT arbeidet og Prosjekthuset er et svært viktig tilbud. På Prosjekthuset jobber elevene etter læreplanen, men med andre innfallsvinkler i læringen. Dette er ikke noe vi må bruke penger på, men jeg er sikker på at alle ønsker å beholde dette tilbudet.

I år har Eu hatt frivillighetens år. De kunne kommet til Enebakk for å se hvor viktig innbyggernes frivillighet er. Frivillighetssentralen organiserer mange aktiviteter, det samme gjør mange andre lag og foreninger.
Det som har toppet alt i år er den fantastiske innsatsen medlemmene i idrettslagene våre har lagt ned, i utviklingen av to nye kunstgressbaner. Dette viser også hvor viktig det er med lokalt næringsliv. Flere av bygdas lokale bedrifter har stilt opp sammen med innbyggere med en dugnadsånd som har vært fantastisk. For kommunen ville det ikke vært mulig å bygge slike arenaer kun for egne midler.
Kulturlivet i kommunen blomster; Sang, musikk, forfatterskap, drama, kunst og mye mer. Arrangementer på Cafe Latter, biblioteket og i kirkene våre samler mange mennesker. Alle slike felles møteplasser gir oss gode opplevelser som vi setter stor pris på og som gir oss viktig påfyll i hverdagen.

I en budsjettprosess har vi mange krav og ønsker. I rådmannens budsjett ser vi at de aller fleste utgiftene er bundet opp mot lovpålagte oppgaver, lønn og pensjonskostnader. Vi ser at utgiftene vokser mer enn inntektene, og det er da vi politikere skal og må ta viktige besluttinger. De kommende årene må vi i mye større grad tilpasse tjenestenivået.
Overføringene fra staten de siste årene gir klare signaler på at omstilling og effektivisering blir mer nødvendig enn noen gang.
Samtidig er den en rivende utvikling, som kan gi oss nye muligheter. Vi må derfor være åpne for nye tanker og nye måter å jobbe på, slik at vi kan videreføre flest mulig av de gode tjenestene vi har i dag, samt utvikle nye tjenester i takt med samfunnets behov.
Hver dag går 624 mennesker på jobb i Enebakk kommune for å yte forventede tjenester til våre innbyggere. Jeg vil takke rådmannen og hennes stab for at de står på for innbyggerne i Enebakk hver dag.

Når noe går dårlig er det alltid lett å klage, og man hører ofte ikke så mye når alt går bra. Det stemmer ikke alltid. Som ordfører har jeg fått mer skryt enn kjeft den siste måneden. Det har vært flere personer som har ringt meg spesielt for å fortelle at de som arbeider i hjemmetjenesten vår er fantastiske mennesker. Det varmer.
I årets budsjettbehandling skal partiene legge frem sine forslag. Jeg håper at vi sammen kan komme frem til et bærekraftig budsjett, som gjør at vi i 2012 kan opprettholde de aller fleste av våre gode tjenester.
Jeg vil også takke alle gruppelederne og representantene i kommunestyret for et godt samarbeide. Selv om vi ikke alltid er enig i vedtakene, er jeg glad for at tonen mellom politikerne er god og konstruktiv.

Årets budsjett handler selvsagt om Enebakk, men det er klart at situasjonen i resten av verden påvirker oss. Mye er usikkert og da er det viktig at vi står rustet til å møte de utfordringene som også kan ramme oss.
Med det ønsker dere alle en god debatt og at vi vedtar et godt budsjett for 2012.

Tonje Anderson Olsen
Ordfører
19. desember 2011

Ingen kommentarer: