onsdag 11. mai 2011

Revidering av budsjett 2011 - Enebakk kommune

Regjeringen har ansvaret for en bærekraftig kommuneøkonomi gjennom samsvar mellom frie inntekter og politiske løfter om tjenestetilbudet til befolkningen.
Mandag 9. mai var en lang politisk møtedag. Fra kl. 12.00-21.30 satt vi i møter på Herredshuset. Rådmannens forslag til kutt ble gjennomgått og diskutert både av formannskapet og kommunestyret. Sakspapirer til kommunestyremøtet.  
Det var ikke mulig å revidere årets budsjett ut fra forslagene som ble lagt frem av rådmannen. Forslagene ville innebære andre og nye utgifter som følge av kuttforslagene, noe ingen av de politiske partiene kunne gå inn for. Noen små kutt for 2011 gikk allikevel igjennom. Blant annet bortfall av tilskudd til politiske pariter i Enebakk og nedleggelse av mitt "hjertebarn" - Utvalg for klima og miljø.
Tøffe tiltak må gjennomføres for at kommunen skal kunne gå i økonomisk balanse i årene fremover, men da må det etter min mening være via langsiktige endringer og ikke "småkutt" her og der. Mange tiltak er allerede påbegynt, som f.eks. Familienshus - som skal samle flere enheter under sammetak, 
I Enebakk kommune leverer vi gode tjenester. Mange av tjenestene er ikke lovpålagt, men vi har hatt en samlet politisk enighet om at mange av disse tilbudene skaper trivsel, trygghet og økt livsstandard for mange av våre innbyggere, redusere all papirbruk og porto - ved å sende ut politiskepapirer på e-post. Dette sparer på sikt også mange arbeidstimer som i dag blir brukt til å stå ved kopimaskinen, gjennomgang av enheter for å sikre optimal drift osv.
I 2008 sa direktøren i KS at: ”De rødgrønne har en lavere vekst i budsjettene enn Erna Solberg hadde i sin tid. Resultatet blir kutt i tjenestene.”. Det er vel derfor det er så stille fra kommunalministeren for tiden også?
Hva er en kommunes primæroppgaver?
Etter mitt syn må det være helse/sosial- og eldreomsorg, utdanning og service til innbyggerne og næringsliv. Ingen har ønske om å kutte ned på servicegraden innenfor disse oppgavene, derfor må vi forbedre arbeidsprosessene. På mandag ble det hevdet at Enebakk har nok midler, men at de brukes feil - og det kan godt være at det stemmer. Vi som politikere må i samabeid med rådmannen se til at resurssene vi har til rådighet blir brukt fornuftig. Rådmannen har en viktig rolle i samspillet mellom politikere og administrasjon. Dersom det er uklarheter i politiskevedtak skal det avklares tidlig i prosessen via rådmannen. Saksbehandlere bør slippe å arbeide med samme sak gjentatte ganger. 
Vi skal bruke mest penger til tjenesteyting og ikke til byråkrati!
Kommunen må forholde seg til nesten 6000 lover og forskrifter, hvorav halvparten har kommet etter 1992. Da snakker vi om BYRÅKRATI.......

Fredag kommer kommuneproposisjonen
I kommuneproposisjonen presenterer regjeringen sin politikk overfor kommunene og det økonomiske opplegget for kommunesektoren for det kommende året. Det blir spennende å se hva vi i Enebakk ender opp med i år.
"Byråkrati – formalisme: Nedsettende om visse påståtte virkninger av byråkratisk administrasjonsform, som formalisme, pedanteri, overdreven skriftlighet m.m."

"Byråkrati – administrasjonsform: Administrasjonsform kjennetegnet ved at beslutningsmyndigheten er hierarkisk ordnet og at de sakene som behandles, er entydig inndelt i myndighetsområder.Som administrasjonsform finnes byråkrati i mange historiske samfunn, men er kommet til full utvikling i de moderne industrisamfunn hvor det preger den offentlige forvaltning, storbedriftene og de store frivillige organisasjonene. Byråkratiet som organisasjonsform er blitt møtt med kritikk, bl.a. hevdes det at byråkratiet er for lite smidig og effektivt, eller at formell autoritet ikke nødvendigvis fører til riktige beslutninger.
Kilde: Store norske leksikon

Ingen kommentarer: