Det at vi sammen kan rope hurra for grunnloven vår, selvstendigheten vår og ikke minst for demokratiet vårt er fantastisk. At vi kan feire 17. mai sammen her i dag er med på å minne oss på hvor takknemlig vi skal være over livene vi kan leve på vår kant av verden og på vår tid i historien.
I krig og uro på Napoléonstid, fantes det menn i Norge som la planer for landet vårt. Danskene og Kong Fredrik VI ble tvunget til å avgi landet vårt til Sverige, etter at England bortførte hele den danske skipsflåten. Kiel-traktaten var et faktum i januar 1814. Men Norge nektet å gå med på denne avtalen. Vi ville velge selv!
Det ble innkalt til riksforsamling på Eidsvoll. 112 av landets fremste menn arbeidet seg frem til en svært moderne og demokratisk grunnlov. Den danske tronarvingen Christian Fredrik VI ble valgt til ny konge og vi var blitt et selvstendig land.
Men dette gjaldt kun for en kort stund. Landet vårt ble angrepet av Sverige i juli 1814 og i august samme år ble en ny fredsavtale underskrevet i Moss. I løpet av denne høsten var unionen med Sverige et faktum og Christian Fredrik reiste hjem til Danmark.
I disse få måneder med uklarheter hadde riksforsamlingen på Eidsvoll fått på plass vår egen Grunnlov. Oppløsningen av unionen med Sverie i 1905 forgikk uten særlig stor dramatikk og vi fikk en ny folkevalgt konge. Han tok navnet Kong Haakon VII.
Siden har vi levd som gode naboer i fred og fordraglighet – Eller som søsken – Hjemme hos meg er det ofte slik at barna krangler hele dagen, men før sengetid er de alltid bestevenner igjen.
Slik har vi det litt med Sverige også - vi har våre kamper, men når solen går ned er vi vel forlikte. De store kampene mot ”Storebror” Sverige avgjøres heldigvis i Melodi grad Prix og på idrettsbanen via langrenn, fotball og ikke minst nå sist i ishockey. Dette er kamper som noen ganger skaper frustrasjon og mange ganger skaper det glede. Det viktige er at ingen mister livet i disse kampene.
Det at vi bor i en fredelig del av verden uten krig og uro rett i nærheten er en luksus mange nasjoner ikke får oppleve. Det siste året har det blitt vekket til live et folkeopprør i flere land, både i Midtøsten og andre steder. Noen av folkeopprørene har kommet et stykke på vei, mens andre kjemper fremdeles. Om alle disse landene er klare for et folkestyre basert på frie valg, lov og rett og ledere som ivaretar menneskerettighetene – det gjenstår å se.
Men det vi ser, er at det er de unge som gjør opprør. De bruker moderne teknologi og sosiale medier som facebook og twitter for å få ut informasjon - til hverandre og til omverden. De gjør opprør med stor fare for sitt eget liv – og mange har til nå ofret seg i kampen mot eneveldige tyranner som utpiner folket sitt.
Menneskene i disse landene har samme ønsker som oss, de ønsker å leve et liv fritt for undertrykking, og uten fare for fengsling hvis de uttaler sine meninger.
Et vindu har åpnet seg, jeg håper de griper mulighetene og at de får støtte fra omverden til å kunne skape demokrati og fred.
Mange viktige personer skal nevnes i en tale på 17. mai. Viktige personer som har vært med på å forme landet vårt og som har gitt oss alle en felles referanseramme for hva Norge står for. Vi har Bjørnson – som er barnetogets far, far og sønn Wergeland, Sverdrup, Nansen, Kong Håkon, Kong Olav – senere kom Gerhardsen, Borten, Willoch og mange flere. Disse har kjempet, har skapt og har bidratt på sine måter, - i sin tid.
I et lokalsamfunn som her i Enebakk - er arbeid, familie og venner viktig. Men for å få et skikkelig levende lokalsamfunn trenger vi at folk bryr seg om hverandre. I bygda vår er det ildsjelene som er blant de viktigste menneskene – og dem har vi heldigvis ganske mange av.
I år har EU bestemt at det er frivillighetens år i Europa. Det er satt fokus på betydningen denne type arbeid har å si for samfunnet. Frivillig arbeid har etter hvert fått en enorm betydning.
Familier bor ikke lenger tett på hverandre, vi kan ikke i samme grad stille opp for de nærmeste, vi er mange som sliter med små og store ting i hverdagen. Det å ha noen som stiller opp - eller å ha et sted å gå til kan være viktig for mange.
Fritid som skal fylles er forholdsvis nytt for oss. Vi trenger ikke lenger bruke ledig tid til å stoppe sokker og reparere verktøy.
Vi velger selv hva vi vil bruke fritiden vår til; men felles for de fleste av oss er at vi forsøker å bruke tiden på noe som er lystbetont og som gir oss ekstra innhold i livet.
Å delta med frivillig arbeid i lag, foreninger og organisasjoner gir mye til de som deltar. Mange opplever at man får en tydeligere identitet og positivt selvbilde av å hjelpe andre. Frivillighet skal være en hjelpende hånd innenfor områder der man ser at samfunnet ikke alltid strekker til.
Her i Enebakk har vi en mengde aktiviteter, for mange forskjellige målgrupper. Ved å ha et så rikt organisasjonsliv, dekkes mange behov og mange innbyggere drar nytte av engasjementet. Det er utrolig hvor mye kompetanse som er samlet i våre lag og foreninger.
Her i bygda vår kan du jobbe frivillig innenfor nesten alle sektorer og for alle aldre. Vi har kultur, idrettslag og menighetsarbeid. Vi har Natteravn, Skiforening og Sanitetsforening – og vi har de siste årene også fått Frivillighetssentralen som har blitt svært synlige i kommunen vår.
Her i bygda vår kan du jobbe frivillig innenfor nesten alle sektorer og for alle aldre. Vi har kultur, idrettslag og menighetsarbeid. Vi har Natteravn, Skiforening og Sanitetsforening – og vi har de siste årene også fått Frivillighetssentralen som har blitt svært synlige i kommunen vår.
Vi må sette pris på frivillig innsats, dugnadsinnsats og engasjement. Dette arbeidet medvirker til å skape et trygt lokalsamfunn.
Dessverre er det en nedgang i antall mennesker som vil være med på frivillig arbeid. Det blir vanskeligere og vanskeligere å fylle roller innenfor styrer og råd. Det betyr at det er plass til flere dersom har du lyst til å bidra. Har du tid til overs og vil være med på å gjøre en forskjell – ta kontakt – jeg er sikker på at du vil bli tatt godt imot.
De siste ukene før 17. mai har mange frivillige foreldre i idrettslagene vært ute og plukket søppel langs veiene våre. Voksne har vært med på ”Stopp langingen”, Natteravnene har stilt opp på nettene, Lions har solgt tulipaner, Sanitetsforeningen har samlet inn penger – alt dette og mer til blir gjort for ungdommen i bygda vår.
Til slutt: I år er det altså Frivillighetens år. Og nettopp i dag ser vi hva den frivillige innsatsen betyr i praksis. Alle som har vært med i 17. mai komiteen, FAU, bakt kaker, skaffet premier og vært med på flaggheising. Musikkorpset har skapt stemningen, leikarringen som danser så fint, foreldre i 1. klasse som sørget for at det ble plukket markblomster til våre eldre borte på Ignagard. Alle har stått på for at vår grunnlovsdag skal bli best mulig for alle. Dere har sørget for et flott arrangement! Jeg kan helt sikkert si på vegne av alle her: Takk for innsatsen – uten frivilligheten stopper 17. mai feiringen slik vi kjenner den.
Alle Enebakkinger og tilreisende - Gratulerer med dagen!