onsdag 5. januar 2011

Oppsummering av 2010 - Litt om hva vi har jobbet med i kommunestyret i året som gikk



Mange saker har blitt behandlet i utvalg og styrer i løpet av årets som gikk. Vi i Høyre har lagt ned masse arbeid og lest utallige sider med bakgrunnsstoff, funnet frem til dokumenter som burde fulgt saker som er kontroversielle og ikke minst har vi stått på for ”våre” saker.

Året startet med et ekstraordinært kommunestyre. Budsjettet og økonomiplanen som ble behandlet i kommunestyret på slutten av 2009 var et ulovlig vedtak. Vedtaket kunne sende Enebakk tilbake til Robek-lista, noe som ville vært helt krise for kommunen. Høyre spurte gjentatte ganger om lovligheten av vedtaket, men ble beroliget av at alt var sjekket opp og i orden. Både rådmannen og ordføreren ba om unnskyldning. Nytt vedtak til budsjett og økonomiplan ble vedtatt 8. januar.

Årets innbyggeraksjon
Nedleggelse av lensmannskontoret. Saken skapte stor interesse, både på lensmannskontoret, blant innbyggerne og hos politikerne. Ordføreren stod på sammen med ordførerne i Follo. Brev ble sendt til justisminister Storberget uten at det var til særlig hjelp. Nå, 6 måneder etter nedleggelsen har jeg hatt gleden av å treffe politiets forebyggende ungdomsteam flere ganger i løpet av høsten 2010. De er fast i Enebakk hver tirsdag og har vært svært synlige og tilgjengelige. Les om Follopolitiets prioriteringer her: https://www.politi.no/follo/rad_fra_politiet/barn_og_unge/ . Om andre viktige oppgaver blir i varetatt på samme tilfredsstillende måte vil tiden vise. Men så langt virker det ut til at våre innbyggere ikke følger seg mindre trygge enn de gjorde tidligere.

Årets prognose
Utviklingen i Ytre Enebakk har ikke vært så stor som forventet. I følge rådmannen kan Ytre Enebakk skole holde frem til 2016 med dagens utvikling. Skolen på Kvernstua som har vært budsjettert til maks 120 mill. kostet plutselig 160-180 mill. Vi fikk heldigvis satt en stopper for prosjektet rett før spaden var i jorda. Nytt vedtak kommer fra rådmannen når det foreligger et reelt elevgrunnlag for ny skole. Sett i forhold til hvor mye arbeid som er lagt ned i dette prosjektet, er det trist at prislappen ikke stod i forhold til det som er avsatt. Å legge konkurranser ut på anbud uten en makspris er kanskje ikke så lurt?

Årets rareste avtale
- fant veien til formannskapet. Vi politikere prioriterer utbygging ut fra prognoser, forventet etterspørsel og ønsket utvikling. Plutselig blir vi gjort kjent med at tidligere rådmann har inngått en utbyggingsavtale på 100 boliger med Block Watne og at de kan omgå rekkefølgeplanen som alle andre utbyggere må forholde seg til. Ja, det var jo kjekt å få greie på!

Årets kloakkutslipp
Rådmannen har stått hardt på at Barbøl er det beste stedet for et nytt sentralrenseanlegg. Undertegnede var lenge i mot, og ønsket en bedre utredning av alternativet på Burstad. I et miljøperspektiv vil det være positivt å få med flest mulig eiendommer på ledningsnettet. Begge tomter som ble lagt frem som alternativer ligger merkelig høyt i terrenget, noe som krever mange pumper og forbruk av strøm som vi vet ikke blir billigere med tiden. Økonomisk var det lite som skilte de to stedene. Et samlet kommunestyre stemte for rådmannens forslag til slutt. Nå må beboerne på Burstad sørge for egne systemer for utslippene sine i ”all fremtid”.

Årets rehabilitering
Enebakks vakre middelalderkirke fra 1100-tallet har fått tårnet rehabilitert, utvendig er plastmaling fjernet og kirken er kalket på nytt, tårnet er også sikret for arbeiderne. Vegger og loft er ført tilbake til opprinnelig stand. I følge prosjektleder Per Kongsnes, sa arkeolog Ola Rønne under et besøk i sommer: ”Hadde denne kirken stått i Italia ville den vært full av nordmenn som klappet i hendene!”. Takk til kirkeverge Grethe Dihle og prosjektleder Per Kongsnes. Kirken ligger nå igjen som et smykke midt i Kirkebygda.

Årets Børter
Administrasjonen kom med et forslag om at veien over tunet på Børter er å anse som utmark.
http://www.enebakk.kommune.no/getfile.aspx/ephdoc/?db%3DEPHORTE%26MO_ID%3D421%26MD_DOKTYPE_DU%3DMP  


Det kom da inn forslag fra Børter gård om å bygge turvei i henhold til kommuneplanen. I utvalg for teknikk og utvikling gikk diskusjonen livlig. Frp mente at det var leit at grunneiere ikke unner folk å gå i marka. Sv forsvarte rådmannens forslag. Bent Aasli fra Høyre fremmet et alternativt forslag som inkluderte Børter gårds nye forslag. Flere uttalte av de var lei av hele prosessen. Krf var opptatt av at avtalen ikke skulle avskjære allmennheten fra å bruke privatveien dersom de heller ville gå der, Krf ville også tinglyse avtalen. Flertallet utenom Høyre og Senterpartiet ønsket å opprettholde rådmannens forslag om at ferdsel på Børterveien ikke er til vesentlig hinder. Det gikk som det måtte gå. Børter trakk sitt tilbud og kommunen var like langt. Høyre jobbet aktivt med saken frem mot kommunestyret den 20.09.10
Undertegnede skrev følgende avisinnlegg: "Vil du ha en turvei over gårdsplassen din?"
http://www.enebakkavis.no/debatt/article5275008.ece

I kommunestyret fremmet Jostein Årre, H, følgende fellesforslag fra H, AP og SP:
1. Kommunestyret ønsker ikke å definere veier gjennom gårdstun som utmark.
2. Kommunestyret ber rådmannen fortsette arbeidet med å følge opp kommuneplanens
vedtak om å sikre atkomst til Marka fra Ekebergdalen, med utfartsparkering. Det
nedsettes en arbeidsgruppe bestående av representanter for grunneiere, politikere og administrasjonen for å arbeide videre med gjennomføring av tiltak. Saken legges fram for kommunestyret for endelig vedtak.

18 stemte for fellesforslaget fra H, AP og SP (9H, 6AP og 3Sp) og 9 stemte for innstillingen fra KLM (6FRP, 1KRF, 2SV)
Arbeidsgruppen skal i gang med sitt arbeid så snart som mulig.

Årets runddans
Kommunedelplan for kultur ble til slutt vedtatt etter å ha blitt sendt frem og tilbake noen ganger. Den har mange positive og gode intensjoner, men med en stram kommuneøkonomi er det tvilsomt at vi kan prioritere de ikke lovpålagte oppgavene foran de lovpålagte oppgavene som står i kø. En prioritert liste skal komme til behandling innen 1. mars 2011.

Årets nedtur
Det nye bokollektivet for tjenestemottakere med nedsattfunksjonsevne som var planlagt bygget på en tomt som kommunen ikke eide selv, har trukket ut i langdrag. Nå skal det være klart for regulering noe som også tar tid. Det er leit for de som venter på dette tilbudet. Det er lite vi kan gjøre med det som ligger i fortiden, vi kan bare lære, og bli bedre i fremtiden.


Årets grønne

Enebakk kommune vedtok Klima og energiplan 2010-2014. Planen inneholder mange positive tiltak, nå gjenstår det at planen blir brukt i det daglige arbeidet i kommunen. Det skjer mye innen miljø, klima og energi. Vi må følge med i tiden og ligge i forkant så vi slipper lignende tilfeller vi har hatt på Gran med alunskifer og avrenning til Morsa vassdraget.


Årets forenkling
Endelig kan innbyggerne på Flateby slippe å reise til Ski legevakt, nå kan de dra til Lillestrøm noe som er svært positivt og etterlengtet for de med postadresse 1911.

Årets dårligste avtale
I desember skulle Enebakk kommune endelig inngå en avtale om kjøp av bioenergi, noe som er miljøvennlig og allerede tilrettelagt i noen av våre offentlige bygg. MEN, så viser det seg at avtalen er ulovlig og kan ikke inngås. Ny anbudskonkurranse må utlyses og ny sak skal fremmes for kommunestyret innen utgangen av april 2011. Dette er unødvendig og pinlig!

Årets opptur 1
To kunstgressbaner skal bygges i Ytre og på Flateby. Det er satt av penger til flerbrukshall i Kirkebygda. Flott for bygdas innbyggere!

Årets opptur 2
Det begynner å løsne på Gran. Flere bedrifter er på banen og ønsker å bygge på næringstomtene. Enebakk skal være en kommune der bedrifter og næringsdrivende skal tas godt i mot og de skal møte et høyt servicenivå i alle ledd de kommer i kontakt med! Dette vil skape arbeidsplasser og en positiv utvikling i et lenge utskjelt område.

Årets fyrtårn
Enebakk har blitt en Miljøfyrtårnkommune, det innebærer at kommunens miljøvernrådgiver kan sertifisere bedrifter og egne avdelinger i kommunen. Det legges vekt på arbeidsmiljø, avfallsbehandling, energibruk, innkjøp, utslipp og estetikk. Målet er at vi skal ha en mer miljøvennlig ressursforvaltning og drive mer bærekraftig. En barnehage i Ytre var førstemann ute med å bli sertifisert. Gratulerer!











Ingen kommentarer: